Ryhmä 6: Vedenlaadun mittaukset ja vesinäytteiden ottaminen

Aloitimme tänään kenttätyöt ryhmissä. Ryhmäämme kuuluu Jenna Räsänen, Mira Puustinen, Elina Brilli, Henna Kuusrainen sekä Anna Soukkamäki. Olemme kolmannen vuoden ympäristötekniikan opiskelijoita Savoniasta! 😊 


Veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla

Harjoituksessa mitattiin veden fysikaalisia ominaisuuksia kolmesta paikasta Pieni-Valkeinen tulouoman edusta, Pieni-Valkeinen poistouoman edusta sekä Iso-Valkeinen tulouoman edusta. Ensimmäisenä täytyi tehdä mittauspaikoista aistinvaraisia havaintoja, kuten haju, veden ulkonäkö sekä muut merkittävät havainnot. Tavoitteena oli tutkia veden lämpötila, pH, johtokyky sekä happipitoisuus. Mittaus tehtiin kenttäkäyttöön soveltuvalla HACH Multi Meter -mittalaitteella ja siihen soveltuvilla sensoreilla.


Aistinvaraisia havaintoja tehdessä Pieni-Valkeisella tulouomalla ja poistouomalla haju oli voimakkaampi, todennäköisesti soisesta maastosta johtuen. Muutoin keli oli hyvä, aurinko paistoi, ei tuullut eikä satanut. Iso-Valkeisella ei pahaa hajua. 

Tulokset


Tuloksiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ja mahdollisia virheitä saattoi olla esimerkiksi mittalaitteen virheet, mittausvirheet, väärä mittauspaikan sijainti taikka vaikeat mittausolosuhteet. 


Vesinäytteiden ottaminen

Toisena tehtävänä meillä oli vesinäytteiden ottaminen Pieni-Valkeisen tulouomasta, poistouomasta, sekä Iso-Valkeisen tulouomasta. Tarvikkeina työssä oli 3 kpl näytepulloja, jatkovartinen näytteenotin, sekä pullojen merkkaamista varten tussi ja teippiä. Työn lopuksi pullot vietiin kylmälaukkuun säilöön ja pullot kuljetettiin pakastukseen Savonialle laboratoriotöitä varten. Laboratoriossa näytteistä määritetään myöhemmin fosfori, typpi, kiintoainepitoisuus, sekä pH.

Näytteenottopaikat olivat Pieni-Valkeisen tulouoma, sen poistouoma ja Iso-Valkeisen tulouoma. Ensimmäisen näytteen otimme Pieni-Valkeisen tulouomasta. Näytepullo kiinnitettiin näytteenottimeen, jonka jälkeen pullo huuhdeltiin ensin lammen vedellä ennen varsinaista näytteenottoa. Varsinainen vesinäyte otettiin tämän jälkeen. Merkkasimme näytepulloon ryhmämme nimen, näytteenottoajankohdan sekä näytteenottopaikan. Teimme myös aistinvaraisia havaintoja veden väristä ja hajusta. Otimme samalla tavalla näytteet muistakin näytteenottopaikoista. Lopuksi laitoimme näytepullot kylmälaukkuun kuljetettavaksi laboratorioon.

Vesinäytteenotossa on otettava huomioon näytteenotto-olosuhteet sekä muut tekijät, jotka voivat vaikuttaa näytteen laatuun. Esimerkiksi jos ennen näytteenottoa on ollut kova rankkasade, voi se aiheuttaa vedenlaadussa poikkeamia. Hygienia on otettava myös huomioon näytteenotossa. Käsistä voi tarttua epäpuhtauksia näytepulloon, jotka vaikuttavat näytteen laatuun. Sekä jos näytettä ottaessa näytteenotin osuu lammen pohjaan, ei näyte ole välttämättä vallitsevaa vedenlaatua kuvaava.

Epävarmuustekijöitä työssä oli ryhmän ensikertalaisuus ja "säätäminen". Työtä tehdessämme emme miettineet kovinkaan tarkasti, sattuiko pullonsuu tai korkki kontaminoitumaan työn aikana ja oliko näytteenottaminen täysin oikeaoppisesti tehty. 




 Havainnollistava kuva näytteenottopisteistä (Brilli 2024)


Comments