Ryhmä 5: 19.9.2024 Vesinäytteenotto ja kasvillisuuskartoitus

 VESINÄYTTEENOTTO


Aloitimme kenttätyöt 19.9.2024 vesinäytteenotolla. Ryhmäämme kuuluu Tuomas Asikainen, Jani Tähtivaara, Mikko Huovinen ja Eetu Ulmanen. Alunperin ryhmäämme kuului myös viides jäsen, mutta ensimmäinen kenttätyökerta vaati yhden uhrin ja nyt jatkamme neljällä. Vesinäytteenoton alkuun tutkailimme lammen ympäristöä, keli oli aurinkoinen ja melko tyyni, lämpötila 14 Celsiusastetta. Vesinäytteenotto aloitettiin ottamalla vesinäyte lammen tulouomalta ohjeidemme mukaisesti. Näytteenotossa pullo huuhdeltiin alkuun järvivedellä, itse näyte otettiin pintavedestä lammen puolelta. Apuna oli jatkovarsi, pullon sisäpintojen koskemista tuli välttää. Tulouomalla oli kasvillisuutta ja rannikko oli soinen. Kuva näytteenotosta alla.




Seuraavaksi otimme samoilla opeilla näytteen poistouomalta, jossa oli aistittavissa hajua. Lopuksi otimme vielä näytteen Iso-Valkeisen tulouomalta. Näytepullot suljettiin lopuksi kylmälaukkuun jatkoanalysointeja varten. Alla kuvassa kuva lammen kartasta, jossa näytteenottopaikat merkattu vihreällä rastilla.






KASVILLISUUSKARTOITUS


Seuraavaksi aloimme tekemään kasvillisuuskartoitusta, keli oli edelleen aurinkoinen ja kevyesti tuulinen. Poistouomalla oli aistittavaissa hajua. Eniten lammessa oli havaittavissa ulpukoita (Nuphar lutea) ja suovehkaa (Calla palustris), näitä oli pitkin lammen rantoja. Lammen rannoilla oli myös jonkin verran kurjenjalkaa (Comarum palustre) uimarannan vierellä. Poistouiman puolella esiintyi tylppävitaa (Potamogeton obtusifolius), vesitataria (Persicaria amphibia), uistinvitaa (Potamogeton natans), palpakkoa (Sparganium emersum), vesisammalta (Fontinalis), ratamoa (Plantago major), terttualpia (Lysimachia thyrsiflora), pullosaraa, (Carex rostrata). Kasvillisuutta oli enemmän poistouoman puolella rannan tuntumassa ja etenkin pohjukassa.

Pintakasveja näistä olivat kelluslehtiset ulpukat ja pinnassa kasvavat vesitatarit, ilmaversoiskasveja oli suovehkaa, pohjakasveissa oli vesisammalta ja uposlehtistä uistinvitaa. Alla muutama kuva löytämistämme kasveista.


Ulpukka

Tylppävita

                                                                    Pullosara


Kokonaisuudessaan kasvillisuuskartoitus osoitti lammen olevan vielä melko hyvässä kunnossa, mutta rehevöityminen on jo alkanut. Lammen pohjassa oli nähtävillä vanhaa kasvustoa, jotka eivät ole huuhtoutuneet pois.

Comments