Laboratoriotöiden taustaa
Laboratoriotyöt tehtiin 25.10.2022 Microkadun kampuksen ympäristötekniikan laboratoriossa. Näytteinä käytettiin Pieni- ja Iso-Valkeisen tulo- ja poistouomista saatuja vesinäytteitä, jotka oli otettu aikaisemmin syksyllä.
Ryhmä teki kuusi eri laboratoriotyötä jotka oli jaettu kahden työn kokonaisuuksiin. Yksi ryhmän jäsen teki kaikkia näitä töitä. Kemiallisen hapen määrityksestä ei ole tehty työselostusta, sillä kukaan ryhmän jäsen ei tehnyt tätä. Siitä on kuitenkin esitetty tulokset omassa kaaviossaan.
Kiintoaineen ja ammoniumtypen määritys
Pieni- ja Iso-Valkeisen tulo- ja poistouomista otetuista vesinäytteistä määritettiin suodattamalla niiden kiintoainepitoisuudet. Vesinäytteet suodatettiin imusuodattimen läpi, jonka jälkeen suodatteet kuivatettiin uunissa ja punnittiin. Punnitsemalla saatiin selville näytteiden kiintoainepitoisuus.
Näytteet 1, 4 ja 7 on otettu Pieni-Valkeisen tulouomalta, näytteet 2, 5 ja 8 Pieni-Valkeisen poistouomalta ja näytteet 3, 6 ja 9 Iso-Valkeisen tulouomalta.
Näytteen nro 3 kiintoainepitoisuuden pystyi jo paljaalla silmällä havainnoimaan kaikista suurimmaksi. Näyte on otettu Iso-Valkeisen tulouomalta. Näytettä otettaessa tulouoman ylemmällä osiolla tehtiin samanaikaisesti virtaaman mittausta v-padon avulla. Oletuksenamme onkin, että mahdollisesti padosta purkautunut vesimassa on saanut myös tulouoman pohjan hiekkaa ja muuta massaa liikkeelle niin, että sitä on päätynyt myös vesinäytteen sekaan huomattavasti muita näytteitä enemmän. Myös näytteessä 6 kiintoainepitoisuus on huomattavan korkea, mikä on yhtä lailla saattanut aiheutua ennen näytteenottoa tapahtuneesta virtaaman mittauksesta tulouomalla. Vähiten kiintoainetta sisälsivät Pieni-Valkeiden poistouomalta otetut näytteet.
Lopulliset tulokset kiintoaineen ja ammoniumtypen määrityksestä löytyvät kaaviosta 6.
Kokonaisfosforin ja värin määritys
Kokonaisfosfori määritettiin analyysikitin avulla. Vesinäytettä mitattiin kyvettiin 2 ml ja liuotettiin kyvetin korkissa oleva tabletti näytteeseen. Näytteet laitettiin lämpöhauteeseen noin 40:n minuutin ajaksi. Tämän jälkeen näytteiden annettiin jäähtyä hetken ja määritys tehtiin spektrofotometrin avulla.
Värimääritystä varten kyvetti täytettiin näytteellä merkkiviivaan asti, ja kyvetti asetettiin spektrofotometriin.
Sameus- ja nitraattityppi-määritys
Sameus:
Sameuden mittaukseen käytettiin lasikyvettiä ja sameusmittaria. Ensimmäinen näyte kaadettiin kyvettiin ja mitattiin sameus. Miitauksen ja tuloksen ylös kirjoittamisen jälkeen putki huuhdeltiin ensin ionivaihdetulla vedellä ja sitten kaksi kertaa mitattavalla näytteellä. Näyte kaadettiin kyvettin ja suoritettiin mittaus. Tämä toisetettiin vielä kuusi kertaa. Mittauksien jälkeen kyvettii hapotettiin ja huuhdottiin ionivaihdetulla vedellä. Kyvetti kuivattiin lopuksi paineilmalla.
Nitraattitypen-määritys:
Nitraattitypen-määritys määritys toteutettiin analyysikitillä. Analyysikitin putket numeroitiin ja niihin pipetoitiin yksi milliltra näytettä. Putkiin pipetoitiin reagenssi A:ta kaksisataa mikrolitraa. Putket sekoitettiin kääntelemällä ja odotettiin viisitoista minuuttia. Nitraattitypet mitattiin spektrofotometrillä ja tulokset kirjattiin ylös.
Tulokset
Tulokset on esitetty alla olevissa kaavioissa 1-7. Näytteet 1-9 ovat:
1: tulouoma, Pieni-Valkeinen, ryhmä 1
2: poistouoma, Pieni-Valkeinen, ryhmä 1
3: tulouoma, Iso-Valkeinen, ryhmä 1
4: tulouoma, Pieni-Valkeinen, ryhmä 2
5: poistouoma, Pieni-Valkeinen, ryhmä 2
6: tulouoma, Iso-Valkeinen, ryhmä 2
7: tulouoma, Pieni-Valkeinen, ryhmä 3
8: poistouoma, Pieni-Valkeinen, ryhmä 3
9: tulouoma, Iso-Valkeinen, ryhmä 3
Kaikki tulokset löytyvät taulukosta 1.
Taulukko 1. Kooste tuloksista |
Tulokset ovat toistensa kanssa samaa luokkaa, mikä on oletettavaa, sillä kaikista kolmesta mittauspaikasta on otettu kolme näytettä, joskin eri aikoina ja eri ihmisten toimesta. Kaikissa kaavioissa esitetyt tulokset vastaavat melko hyvin normaalia. Esimerkiksi veden sameus kertoo veden olevan melko kirkasta tai hiukan sameaa, eli 1 NTU:n kumminkin puolin.
Comments
Post a Comment