Siivikko ja Vesinäytteenotto
Määritimme harjoituksessa pieni-valkeisen tulo- ja poistouoman virtaaman siivikko nimisellä mittalaitteella. Molemmista uomista täytyi etsiä kohta (1 tai useampi), jossa siivikko oli kokonaan vedenpinnan alapuolella sekä virtaus tarpeeksi kova siivikon turbiinin pyörimiseen.
Laitteiston kokoamisen jälkeen etsimme ensin poistouomasta siivikoimiseen sopivan kohdan, josta saimme 2 mittaustulosta. Tulouomasta saimme vain yhden mittauskohdan veden vähäisen määrän ja virtauksen takia. Siivikon turbiinin pyörähdyksiä lasketaan 30 sekunnin ajan, joiden avulla saadaan sitten laskettua veden virtaama oikeita kaavoja käyttäen.
Kuvassa Siivikointi pisteet Pieni-Valkeisella
Toisessa harjoituksessa oli kyseessä vesinäytteidenotto pieni-valkeisen lammen tulo- ja lähtöuomasta sekä myös iso-valkeisen tulouoman edustalta. Näytteenottolaite oli simppeli ja helppokäyttöinen laite, johon saatiin kiinnitettyä yksi pullo kerrallaan. Näytteidenotossa pullo huuhdeltiin ensin näytteenottokohteen vedellä, jonka jälkeen huuhtelu vesi kaadettiin muualle pois valitun näytteenottopaikan alueelta. Näytepulloihin merkittiin paikka, aika, ryhmän numero ja päivämäärä, jonka jälkeen näytteet pakastetaan laboratoriotutkimuksia varten.
Kuvassa vesinäytteeotto pisteet Pieni-Valkeisella
Tulokset
Tulokset lasketaan kaavoista
𝑉 = 𝑘 ∙ 𝑛 + D
𝑄 = 𝑉 ∙ A
Poistouoma
Poistouoma hahmoiteltu AutoCAD-ohjelmisolla
Mittauksia 3 kpl
V1 = 0,04818..
V2 = 0,039546..
V3 = 0,02273..
Q1 = 0,00194661
Q2 = 0,00159769
Q3 = 0,0089984
Qyht = 0,0041809 m3/s
Kuva Pieni-Valkeisen poistouomasta
Tulouoma
Pieni-valkeisen tulouoma hahmoiteltu AutoCAD-ohjelmisolla
V = 0,04818333
Q = 0,00067457 m3/s
Aistinvaraisten havaintojen perusteella vesi oli kirkasta kaikissa kolmessa näytteenotto paikassa. Pieni-valkeisen tulo- ja poistouoman veden äärellä oli kuitenki pahan hajuinen tuoksu. Vesinäytteistä tehdään myöhemmin laboratorio tutkimukset, joissa selvitetään veden pH sekä fosfori-, typpi- ja kiintoainepitoisuudet.
Virheet
Mahdollisia virheitä mittauksessa aiheutti monikin tekijä. Näitä ovat esimerkiksi liiän heikko virtaus siivikolle, siivikon turbiini ottaa kontaktia maapohjaan, vedessä olevat lehdet ja risut hidastavat virtausta sekä siivikon toimintaa. Käytimme myös ensimmäistä kertaa siivikkoa, joten laitteen virheellinen käyttö oli myös hyvin mahdollista.
Vesinäytteeseen vaikuttavia virheitä voi olla epäedustavasta kohdasta otettu näyte, näytepulloa ei huuhdella kunnolla, virheellinen käsittely eli pullon korkin tai suuaukon likaaminen käsin sekä kuljetuksen olosuhteet voivat pilata näytteen tai ainakin vaikuttaa siihen.
Comments
Post a Comment