Ryhmä 1. Kasvillisuuskartoitus (Vegetation Study) 20.9.2022

Ympäristöalan kenttä ja laboratoriotyöt- kurssin kenttätyöskentelyä jatkoimme kasvillisuuskartoituksella Pieni-Valkeisella. Ryhmäämme kuuluu Jaakko Raikamo, Ville-Pekka Toivanen ja Pinja Heikkinen. Pinja ei päässyt osallistumaan tämän päivän harjoituksiin, joten teimme reippaasti harjoitukset 2 miehen voimin. Aamun sää oli syksyisen pilvinen ja poutainen, lämpötila oli +9 astetta. Syksy on jo saapunut ja osa kasveista oli jo alkanut vaipumaan talven viettoon. Pinnalla kellui runsaasti lehtipuiden, pääasiassa koivunlehtiä, jotka hankaloittivat hieman uppokasvien havainnointia.

Kasvillisuus voi kertoa vesistön tilasta ja varsinkin sen ravinteisuudesta ja näin tuoda tietoa vesistön seurantaan ja kunnostuksen suunnitteluun. Kasvillisuus voi kertoa myös kalastusmahdollisuuksista ja vesilintujen elinympäristöstä. Kasvillisuuskartoituksella pyrimme selvittämään lammen lajikkeisto sekä arvioimme kasvillisuuden määrää ja rehevöitymistä. Kasvistosta usein muodostettaan vyöhykkeinen kasvillisuus malli. Tässä työssä ei käytetty naaramista tai sukeltamista pohjakasvillisuuden selvittämiseen, vaan teimme havainnot rannalta käsin. Lisäksi voidaan käyttää saada hyödylistä tietoa esim. käyttämällä ilmakuvauksen mahdollisuuksia.

Ryhmämme löysi seuraavanlaisia kasveja:


                         Kuva 1. Kilpukka Hydrocharis morsus-ranae (Sauramo 2022)



Kuva 2. Kiehkuraärviä - Myriophyllum verticillatum (Sauramo 2022)

 

                        Kuva 3. Kiehkuraärviä - Myriophyllum verticillatum (Sauramo 2022)

 

Kuva 4. Keltakurjenmiekka - Iris pseudacorus (Sauramo 2022)


                        Kuva 5. Uistinvita - Potamogeton natans (Sauramo 2022)

 Vyöhykemalli yleisimmät kasvit

Kuva (6). yleisimmät kasvit ja niiden esiintyminen (pohjakartta: Googlemaps)


Loppu sanat:

Syksy alkoi jo olla sen verran pitkällä, ettei aika ollut otollinen kasvillisuus kartoituksen tekemiselle. Myös linnusto oli jo parveutunut ja ei enää ollut paikalla. Vesistö voisi hyvin sopia vesilintujen pesintä paikaksi esimerkiksi tulouoman suunnilla jossa kasvoi järvi  ruokoa. Perimätiedon mukaan poisto uoman purosta on löytynyt rapuja joten oletettavasti niitä löytyy myös lammesta. Tätä voisi pyrkiä selvittämään kalasto kartoituksella, ravun laji jäi myös epäselväksi. Lisäksi olisi hyvä selvittää esim. sukeltamalla sipukkatilanne nämä voisi antaa arvokasta lisätietoa lammen tilasta.

Comments