Ryhmä 5: Virtaaman mittaaminen V-padolla ja volymetrisellä menetelmällä, sekä valuma-alueen maastokatselmus ja ympäristön havainnointi
Virtaaman mittaaminen V-padolla ja volymetrisellä menetelmällä
Ryhmäämme kuuluu Jonne Antikainen, Joona Manninen ja Eevert Suutarinen.
Ensimmäisessä työssä (työ numero 5) mittasimme sekä poisto- että tulouoman virtaaman hyödyntämällä V-patoa ja volymetristä mittausta. V-pato oli pressu, johon oli kiinnitetty metallista tehty v:n muotoinen pato-osa. Pato-osassa oli lisäksi mitta-asteikko helpottamaan tulosten lukemista.
Mittaus V-padolla tehtiin asettamalla ensin pressu uomaan (kuva 1) siten, että pressu myötäili uoman reunoja. Pressun reunat saatiin pysymään paremmin aloillaan, kun niiden päälle aseteltiin kiviä sekä lapioitiin maa-ainesta. Samalla pressun ja uoman väliin jääviä aukkoja saatiin tilkittyä, mikä oli mittaustulosten luotettavuuden kannalta tärkeää. Pressun asettelussa pyrittiin myös jättämään metallisen V-mittapadon alaosan ja vedenpinnan välille korkeuseroa noin 5 cm.
KUVA 1. V-pato uomaan asetettuna (Antikainen 2022)
Kun pressupato oli saatu aseteltua tyydyttävällä tavalla, siirryttiin mittaamiseen. Padon toiselle puolelle kasautunut vesimassa putosi halutulla tavalla padon läpi, jolloin V-padon mitta-asteikosta pystyttiin katsomaan, kuinka korkealta vesi putosi. Hyväksi havaittu käytäntö oli silmämääräisen tarkastelun lisäksi ottaa myös kuva mitta-asteikosta (kuva 2).
Valuma-alue pitää sisällään sekä rakennettua ympäristöä sekä lähes koskematonta luonnonsuojelualueeseen kuuluvaa luontoa. Rakennetulla
alueella sijaitsee melko tiiviisti rakennettuja omakotitaloja sekä koulu. Loppu
alueesta Pieni-Valkeisen lammen ympärillä on osittain melko jyrkkääkin rinnettä
olevaa havumetsää. Alueella kulkee luontopolkuja.
Maastokatselmuksen aikana sääolosuhteet olivat tasaiset. Keli oli pääosin pilvinen ja noin +9 celsius astetta. Yöllä oli ollut sadetta, mutta maaperä oli pääosin jo kuivahko noin kello 10:00.
Katselmuksen aikana huomasimme jo karttatiedustelulla saadun tulouoman lisäksi kolme muuta pienempää uomaa. Näissä uomissa ei tällä hetkellä ollut virtaavaa vettä, mutta rankkasateiden sekä sulamisvesien aikaan niistä melko varmasti virtaa tulevaa vettä Pieni-Valkeiseen. Lisäuomat merkitty alla olevaan karttaan. Lampi liittyy itäisestä uomasta Iso-valkeiseen tiedettävästi yhtä uomaa pitkin.
Pieni-Valkeisen lampi on luonnossa liikkujien sekä
lähialueen asukkaiden virkistyskäytössä. Lammen koillisreunalla sijaitsee
uimaranta. Satunnaista kalastusta ja veneilyä pienikokoisilla veneillä saattaa
myös tapahtua.
Valuma-aluetta tarkastelemalla voidaan päätellä lähialueen hulevesien päätyvän ainakin osittain Pieni-Valkeisen lampeen. Toinen ympäristökuormitusta lampeen aiheuttava tekijä on metsästä rinteitä pitkin valuvat ravinteet ja kiintoaineet. Kuten monissa muissakin vesistöissä, lähialueella sijaitsevien liikenteen ja teollisuuden aiheuttamien typpi- ja rikkipäästöjen myötä syntyvät happosateet happamoittavat lampea.
Lampi vaikuttaa pääosin melko hyväkuntoiselta, merkittävää rehevöitymistä ei ole havaittavissa. Tulouoman puolelta lampi oli kuitenkin hieman enemmän soistuneempaa, mikä johtunee metsästä valuvista sekä hulevesien mukana kulkevista ravinteista ja kiintoaineista.
Comments
Post a Comment