Vesistön kasvillisuuskartoitus
Ryhmäläiset: Kati Iivanainen, Anna Raatevaara, Vilma Väätäinen ja Henri Ylimartimo EY19SP
Ensimmäisenä aamun tehtävänä oli Pieni-Valkeisen kasvillisuuskartoitus. Kasvillisuus kertoo vesistön tilasta, sillä eri kasvilajit viihtyvät eri ravinneolosuhteissa. Tarkoituksena oli löytää esimerkkikasvit kaikista vesikasvityypeistä ja tehdä niistä määräarvio. Tämän perusteella teimme lopuksi päätelmän vesistön kunnosta.
Vesikasvityyppejä, joita etsimme olivat:
1)Ilmaversoiskasvillisuus (helofyytit) 2) Uposlehtinen kasvillisuus (elodeidit) 3) Kelluslehtinen kasvillisuus (lemnidit) 4) Pohjaversoinen kasvillisuus (isoetidit) 5) Irtokellujat 6) Irtokeijujat 7) Vesisammalet (bryidit)
Kuva 1 Vesikasvityypit
Aivan kaikkien ryhmien kasveja emme lammesta löytäneet. Sen sijaan esimerkiksi uposlehtisiä kasvilajeja lammessa on useita. Kasvikartoituksen haasteena oli jo pitkälle edennyt syksy, jolloin osa vesikasveista on jo valmistautunut talveen ja lakastunut. Myös vain rannalta tapahtuva kartoitus vaikuttaa, ettei pohjaversoista kasvillisuutta pääse tarkastelemaan läheltä eikä irtokellujia ja vesisammaleita havaitse. Löytämiemme kasvilajien perusteella Pieni-Valkeisenlampi on kasvillisuudeltaan rehevä ja kasvilajit indikoivat veden ravinteikkuutta. Tähän vaikuttaa suurelta osin lampeen johdettavat asuinalueet hulevedet. Tunnistettujen kasvien joukossa oli myös kanadanvesirutto (Elodea canadensis), joka luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi. Eritysesti rehevyydestä kertovia lajeja ovat järviruoko, joka muodosti tiheää kasvusto lammen länsirannalla, osmankäämi sekä uposlehtisistä uistinvita ja ulpukka. Planktoneläinten suuresta määrästä kertoo vesihernekasvustot.
Kuvat 12. ja 13. Vesiherne, Utricularia. (Iivanainen;Väätäinen 2021)
Kuva 14. Vehka (suovehka), Calla palustris. (Väätäinen 2021)
Kuva 15. Järviruoko, Phragmites australis. (Väätäinen 2021)
Kuva 16. Leveäosmankäämi, Typha latifolia. (Väätäinen 2021)
Kuvat 17. ja 18. Vesirutto (kanadanvesirutto), Elodea canadensis (haitallinen vieraslaji). (Väätäinen 2021)
Kuva 19. Uistinvita, Potamogeton natans. (Väätäinen 2021)
Kuva 20. Litteävita, Potamogeton compresus ja Kuva 21. Litteävidan kukinto (Väätäinen 2021)
Kuva 22. Ulpukka, Nuphar lutea (Iivanainen 2021)
Comments
Post a Comment