Ryhmä 8: Maastokatselmus ja vesinäytteiden otto

Maastokatselmus

Suoritimme Pieni-Valkeisen alueella tutustumiskierroksen, jonka aikana tarkkailimme lammen valuma-aluetta ja lammen ympäristön kuntoa. Aloitimme kierroksen Pieni-Valkeisen poistouoman vierestä, josta muutkin harjoitukset on aloitettu ja kiersimme lampea tulouomalle asti. Harjoituspäivän aamuna oli hyvin samanlainen viileä ja kostea sää, kuin aiemmallakin kerralla. Lämpötila oli +5°C ja ajoittain saatiin riesaksemme pieniä sadekuuroja.




Ympäristön kunto vaikutti muutoin hyvältä, paitsi lammenrannat ovat paikoin melko soistuneita, kuten aiemmasta blogikirjoituksestamme voi nähdä. Metsä oli pääasiassa kuusikkoa ja aluskasvillisuus sammalta. Rinteen päällä on aukkohakkuualue, joka ei ilmeisesti ole enää käytössä.. Lammen läheisyydessä, Pieni-Valkeisen pohjoispuolella on asutusta ja uimaranta. Lampi on pääasiassa virkistyskäyttöön, mutta alueella ei ollut havaintojemme mukaan moottoriveneliikennettä.

Alueen tulouomat ovat merkitty kuvaan punaisilla pisteillä, joista ylempi on päätulouoma ja alempi on melko pieni ”sivu-uoma”. Vihreällä karttaan on merkitty poistouoma josta vesi virtaa Iso-Valkeiseen. Lampeen tulee vettä sadantana, valumavesinä rinteiltä ja hulevesinä asutusalueelta. Pieni-Valkeisen vesistöä kuormittaa erityisesti asutusalueen hulevedet, sillä sen mukana vesistöön päätyy sinne kuulumattomia partikkeleita ja aineita, kuten pienhiukkasia ja pesuainejäämiä.

Mikäli maastokatselmuksessa haluttaisiin alueesta hieman parempi ja luotettavampi kuva pitäisi alueen kierroksella käydä valuma-alueen rajoilla asti. Tässä tapauksessa olisi siis pitänyt käydä Pieni-Valkeisen tulouoman puolella olevan rinteen päällä ja myös hieman asutusalueen puolella.





Vesinäytteiden ottaminen

 Näytteiden ottaminen suoritettiin Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman sekä Iso-Valkeisen tulouoman edustalta noudattaen vesistönäytteenoton periaatteita. Vesinäytteitä ottaessa pyrittiin huolellisuuteen, sillä epäonnistunut, likaantunut tai muulla tavoin epäedustava näyte mitätöi kaikki muutoin hyvän näytteen saamiseksi käytetyt varat ja vaivat. Näytteet otettiin pintavedestä yhden litran näytepulloihin niin pitkältä kuin jatkovartiseen näytteenottimen avulla oli mahdollista.




Näytteet on pyrittävä säilyttämään mahdollisimman muuttumattomina näytteenotosta laboratorioon. Kuljetuksen ajan näytteet pidetään kylmälaukuissa tai –laatikoissa suojassa suoralta valolta, lämpötilan muutoksilta ja rikkoontumiselta. Näytteiden ottamisen jälkeen luovutimme näytepullot opettajallemme Teemulle, joka huolehtii näytteiden kuljetuksesta ja säilytyksestä. Myöhemmin otetuista näytteistä määritetään laboratoriossa fosfori, typpi, kiintoainepitoisuus sekä pH.





Comments