5. Lammen tulo- ja poistouoman virtaaman määrittäminen V-padon ja volymetrisen mittauksen avulla
Mittasimme V-padon avulla lammen tulo- ja poistouoman virtaaman, jonka lisäksi määritimme volymetrisen mittauksen avulla virtaaman. Mittauksia toteuttaessamme vettä satoi välillä rankastikin ja lämpötila oli noin 9 celsius astetta.
Mittasimme poistouoman ensimmäiseksi. Asetimme v-padon otollisen näköiseen paikkaan ja lapion avulla asettelimme pressun mahdollisimman hyvin. Yritimme saada kaiken veden kulkemaan v-padon kautta, ja onnistuimmekin siinä suhteellisen hyvin, aivan kaikkea vettä emme kuitenkaan saaneet menemään padon kautta.
Tulouoman virtaama oli melko sama volymetrisella mittaustavalla sekä V-padolla mitattaessa (V-pato =1,31 l/s, volymetrinen 1,23 l/s). Poistouomassa ero on kuitenkin suurempi (V-pato 0,314 l/s, volymetrinen 0,77 l/s). Mahdollisia virheitä mitattaessa voivat olla virheellisesti katsottu aika mitattaessa tai väärä lukema astiasta. Lisäksi mittausta vaikeutti se, ettei astiaa saanut kovin tasaisesti v-padon alle täyttymään. Astia myös täyttyi nopeasti.
Poistouoma
(2 s) |
Tulouoma |
1700
ml |
2500
ml |
1400
ml |
2600
ml |
1600
ml |
2300
ml |
1500
ml |
2500
ml |
1500
ml |
2400
ml |
ka
= 1540 ml |
ka
= 2460 ml |
Kuva 1: Vaaituskoje
Kuva 2 Mittaustapahtuma
Comments
Post a Comment