Lammen pohjan happipitoisuus ja johtokyky selville
Viime tiistaina 27.11.2020 oli sopiva ilma lähteä vesille ja käydä mittaamassa myös lammen pohjan olosuhteita. Veden lämpötila oli noin 5.5 astetta, joka kertoo siitä ettei syystäyskierto ole vielä alkanut. Käytännössä lammen vesi on edelleen kerrostunut kesän olosuhteiden tapaan. Syystäyskierto sekoittaa kohta veden täysin ja nyt olikin viimeinen aika tehdä mittauksia kerrostuneisuuden aikaan.
Olin liikkeellä kajakilla, joka soveltuu hyvin pienimuotoisten mittausten tekemiseen esimerkiksi kenttämittareilla. Vesinäytteiden ottamiseen esimerkiksi Limnos-noutimella se ei kuitenkaan sovellu hyvin, koska näytteenottovälineet painavat paljon ja työturvallisuus näytteenotossa vaarantuu.
Kuva 1. Kajakilla pääsee vaivattomasti mittauspaikoille.
Mittasin käytössämme olleilla kenttämittareilla happipitoisuutta, johtokykyä ja lämpötilaa neljästä eri sijainnista. Tavoitteena oli mitata lammen syvimmästä kohdasta pohjan tilanne. Mittasinkin sen kahdesta kohdasta ja sen lisäksi tein mittaukset pinnasta kolmessa kohteessa. Taulukossa 1 on esitetty saadut mittaustulokset ja kuvassa 2 mittausten sijainnit kartalla (lukemina O2 (mg/l)).
Kuva 2. Mittauspisteiden sijainnit ja niiden happipitoisuus (mg/l).
Taulukko 1. Mittaustulokset, joista näkyy selkeästi pohjan ja pinnan eroavaisuudet.
Mittaustuloksista näkyykin selkeästi pintaveden ja lammen pohjan eroavaisuudet happipitoisuuden sekä johtokyvyn osalta. Tämä on tyypillistä tämän alueen vesistöille ja kerrostuneisuus tuleekin näkyä tähän aikaan vuodesta vielä selkeästi. Tulosten merkitystä pohditaan yhdessä opintojakson viimeisillä tunneillä jolloin meidän pitäisi tehdä johtopäätöksiä vesistön kunnosta.
Melonta on muuten hieno ja rentouttava harrastus. Kajakilla liikkuessa näkee monet tutut paikatkin ihan uudessa valossa. Onkin mukavaa että tämän harrastuksen voi tällä tavalla yhdistää myös työhön ja vesistötutkimukseen!
Terveisin
Teemu
Comments
Post a Comment