Ryhmä 8: Siivikkomittaus ja kenttämittaukset

 Ryhmä 8: Siivikkomittaus ja kenttämittaukset 

Mittaukset suoritettiin 6.10.2020 alkaen noin kello 8.30. Keli oli harmaa ja sateinen, melkein koko mittausten ajan satoi vettä. Lämpötila oli noin kymmenisen astetta.  

Muistiinpanojen kirjaaminen oli haastavaa ja muistiinpanot koetettiinkin kirjata puiden suojassa. Lopputuloksena muistiinpanot olivat hyvin suttuiset ja vihko läpimärkä. Lisäksi kuvien ottaminen ja ajan mittaaminen harjoituksissa oli haasteellista puhelimen kastuessa. 

 

Harjoituksessa 3 teimme kenttämittauksia, joissa mittasimme veden laatua ja ominaisuuksia kenttäkäyttöön soveltuvilla mittalaitteilla. Mittasimme veden lämpötilan, pH:n, johtokyvyn, happipitoisuuden sekä teimme havaintoja vesistön hajusta ja ulkonäöstä. Mittauskohdat sijaitsivat Pieni-Valkeisen tulouomassa, poistouomassa sekä Iso-Valkeisen tulouoman edustalla.  

Pieni-Valkeisen tulouomalla esiintyi hajua, ja uoma oli paikoittain lähes kokonaan pudonneiden lehtien peitossa.  

 

Tulouomalle mitattu sähkönjohtavuus eroaa suuresti muiden mittauspaikkojen tuloksista. Ensin pohdimme, olisiko tulouoman johtokyvyksi saatu tulos mittausvirhe. Vertasimme muiden ryhmien saamia tuloksia, sekä pohdimme omia tuloksiammejoista tulimme johtopäätökseen, että tulos on oikea. Johtokyky voi kertoa epäpuhtauksista, joita lampeen tulee. Epäpuhtaudet laimenevat ja laskeutuvat lammessa, joten muilla mittauspaikoilla johtokyky ei ole niin korkea. Tulouoman mittaustuloksiin vaikuttaa myös se, ettei mittauskohdan vesi virrannut ja siten vaihtunut nopeasti, jolloin veden epäpuhtaudet kerääntyvät helposti. 

 

Harjoituksessa 4 määritimme siivikoimalla lammen tulo- ja poistouoman virtaaman. Siivikointi tapahtui Seba Mini Current Meter M1- mittalaitteen avulla ja lisäksi tarvitsimme harjoituksessa puhelimen sekuntikelloa ja rullamittaa. Rullamitan avulla mittasimme uoman mitat eli leveyden ja syvyyden. 

  

Kuva: Siivikko 

Aloitimme harjoituksen etsimällä sopivan kohdan Pieni-Valkeisen poistouomasta mittauksen tekemistä varten. Mittasimme poistouoman leveydeksi 27 cm ja syvyydeksi 7,5 cm. Seuraavaksi suoritimme siivikoinnin, jossa laskimme siivikon pyörähdyksiä 30 sekunnin ajalla. Tämän toistimme kaksi kertaa ja tulokseksi saimme ensin 9 pyörähdystä ja toisella kertaa 8.  

Seuraavaksi suoritimme siivikoinnin Pieni-Valkeisen tulouomassa, josta sopivan paikan löytäminen oli haastavampaa, sillä se oli huomattavasti matalampi eikä virtaus ollut niin suuri. Jouduimme poistamaan uomasta myös lehtiä, koska ne estivät näkyvyyttä ja tukkivat uomaa. Mittasimme tulouoman leveydeksi 40 cm ja syvyydeksi 10 cm. Pyörähdyksiä laskimme 30 sekunnin aikana kahdella mittauskerralla 4,5.  

 

 

Virhettä mittaustuloksiin siivikoinnissa aiheuttavat pohjan muodot mittauskohdassa. Saatu pinta-ala alueelle ei siis välttämättä ole oikea. Lisäksi tulouoman mittauksessa emme löytäneet sopivan kapeaa ja tarpeeksi syvää kohtaa mittauksille, joten mittausalue oli hieman liian leveä. 

 

Kuva: Siivikkomittausta poistouomalta 

Comments