Ryhmä 8: Pinnankorkeuden määritys & V-pato ja volymetrinen mittaus
Toiset mittausharjoitukset suoritettiin 29.9.2020 alkaen kello 8.15. Sää oli aurinkoinen ja lämpötila noin 10 astetta. Mukava syyssää siis mittailla.
Vaaitus
Mittausharjoitukset aloitettiin vaaituksella, jolla tarkoituksena oli määrittää Pieni-Valkeisen ja Iso-Valkeisen pinnan korkeudet. Mittausten lähtöpisteenä toimi Lampitiellä oleva kaivon kansi, jonka korko on tunnettu (+98,965).
Pieni-Valkeisen pinnankorkeudeksi saimme +97,075 ja Iso-Valkeisen +89,48. Tarkistusmittausta ei Iso-Valkeiselta takaisin lähtöpisteelle ehditty tekemään mittausten puolessa välissä tapahtuneen vaaituskojeen jalustan heilahtamisen vuoksi.
Iso-Valkeisen rannan maisemia aamuauringossa
V-pato ja volymetrinen mittaus
V-padon ja volymetristen mittausten sijainnit
Määritimme toisena harjoituksena Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouoman virtauman V-padon ja volymetrisen mittauksen avulla. V-padon avulla määritimme virtaaman Q väliaikaisesti uomaan asetettavan pressun avulla. Valitsimme sopivan kohdan ensin poistouomasta ja muokkasimme maaperää sopivammaksi, jotta saisimme pressun asennettua mahdollisimman hyvin, jotta koko uoman esimäärä virtaisi pressun kautta. Käytimme kiviä tukena, jotta pressu pysyisi mahdollisimman hyvin paikoillaan ja pressun reunat nostettiin uoman sivuille. Metallinen purkausaukko asennettiin suoraan kulmaan veden pintaan nähden. Pressun asennuksen jälkeen mittapato alkoi heti padottamaan vettä ja vesi purkautui purkausaukosta. Arviomme Pressun ohitse virtaaman veden määräksi koko virtauksesta noin 5 %. Poistouomassa saimme pintakorkeutta osoittavan mitta-asteikon lukemaksi 6 cm.
Poistouoman virtauman mittauksen jälkeen siirryimme rakentamaan v-patoa tulouomaan, joka olikin haastavampi kohde, sillä vesi ei virrannut yhtä nopeasti siellä kuin poistouomassa (ja matkalla upposimme mutaan, sekä jouduimme kiipeämään kaatuneen puun ylitse). Lisäksi tulouoma haarautui useasti eri uomasta ja oli paikoitellen paljon leveämpi, joten oikean paikan löytämiseen meni kauemmin. Tulouomassa veden padottaminen ei tapahtunut yhtä nopeasti kuin poistouomassa ja arviomme myös pressun ohitse virtaavan veden määräksi noin 15 %, joka oli huomattavasti enemmän kuin ensimmäisessä v-padossa. Tulouomassa mitta-asteikoin lukemaksi saimme 2,5 cm.
V-padosta virtaavan veden määrä laskettiin seuraavalla kaavalla:
Virtaamiksi padoista saimme poistouomalle 1,27 l/s ja tulouomalle 0,16 l/s.
Volymetriset mittaukset suoritettiin v-padosta tulevasta vedestä, sillä soveltuvampaa kohtaa emme löytäneet. Mittaus suoritettiin keräämällä padosta putoavaa vettä astiaan, samalla otimme astian täyttymisestä aikaa. Molemmista suoritimme mittaukset viisi kertaa, ja laskimme keskiarvon veden virtaukselle. Poistouomalle saimme 1,36 l/s ja tulouomalle 0,28 l/s.
Volymetrisellä mittauksella tulokseksi saadut vesimäärät ovat hieman suurempia, mutta ero voi johtua esimerkiksi mittauksessa tapahtuneista virheistä. Volymetrisessä mittauksessa on haasteena saada pysäytettyä sekuntikello oikeaan aikaan. Lisäksi astiaan veden saaminen oli haastavaa hankalien mittaussijaintien vuoksi. V-padossa virhettä on voinut aiheuttaa veden padosta ohi valuminen, sekä padon mahdollinen vinossa oleminen. Padon mitta-asteikon lukeminen oli myöskin hieman haastavaa.
V-pato asennettuna
Poistouoman v-pato
Comments
Post a Comment