Ryhmä 5 - Kenttämittaukset ja vesinäytteenotto

 

29.9.2020 
Nimipäivää viettää: Mikko
Sää: Syyssää parhaimmillaan


Kuva 1. Pieni-Valkeisen ruska (Korhonen 2020)


Veden laadun mittaukset ja vesinäytteenotto tehtiin kolmesta kohdasta: Pieni-Valkeisen tulouomasta, Pieni-Valkeisen poistouomasta ja Iso-Valkeisen tulouomasta. Alla olevassa kuvassa 2 on esitetty mittauspisteet ja taulukossa 1 koordinaatit. 

Kuva 2. Maastokarttakuva mittauspisteistä (Holopainen 2020)

                                                 

Taulukko 1. Mittaus- ja näytteenottopisteiden koordinaatit.

 

                                              


3. Veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla

Vedestä mitattiin HACH HQ40D Multi-kenttämittalaitteella lämpötila, pH, johtokyky sekä happipitoisuus. Aistinvaraisina havaintoina tarkastelimme mm. veden hajua ja ulkonäköä. Teimme mittaukset yksi kerrallaan aloittaen pH:sta ja lämpötilasta. Tämän jälkeen mittasimme johtokyvyn ja viimeiseksi happipitoisuuden. Mittausanturi asetettiin aina noin puoleenväliin syvyyteen nähden. Taulukossa 2 on esitetty mittaustulokset.

 

Taulukko 2. Mittaustulokset.

                                                   

 Aistinvaraisia havaintoja teimme koko mittausprosessin ajan. Pieni-Valkeisen tulouoma oli todella matala ja leveä koko matkalta ja vesi oli seisovaa. Vesi oli myös likaisen näköistä ja veden pinnalla oli valkoista epäpuhtautta. Emme saaneet tarkalleen ottaen selville mitä epäpuhtaus oli. Uomassa ei ollut syvästi vettä, mutta pohjalla oli todella paksu kerros liejua ja humusta. Yleisesti ottaen tulouoman ympäröivä maasto oli kosteaa. 


Kuva 3. Pieni-Valkeisen tulouoma (Holopainen 2020)

Pieni-Valkeisen poistouomassa vesi oli myös seisovaa ja vedessä oli samaa valkeaa epäpuhtautta, mitä oli  myös lammen tulouomassa. Vesi oli muutoinkin likaisen oloista. Uoma oli todella roskainen. Siellä oli paljon puiden oksia ja lehtiä, muovia ja uoman pohjalla oli myös rikottu lasinen olutpullo. Vesi oli myös hieman haisevaa. Poistouoma sijaitsee lähellä lammen uimarantaa ja lenkkipolkua, joten varmasti tämän vuoksi uomasta löytyi ihmisten sinne heittämiä roskia. 

 

Kuva 4. Pieni-Valkeisen poistouoma (Holopainen 2020)




 

Iso-Valkeisen tulouoma kulkee hieman metsikön suojassa ja ympäristö on kaikin puolin erittäin siisti. Vesi oli todella kirkasta ja puhtaan oloista. Tulouomassa on hiekkapohja ja vesi virtasi uomassa silminnähden lujaa. Poistouoman puhtaudesta kertoo myös se, että viikko sitten edellisellä kenttämittauskerralla yksi ryhmä löysi ravun uomasta. 

 

Kuva 5. Iso-Valkeisen tulouoma (Holopainen 2020)
 

Mittaustuloksissa on muutamia epävarmuustekijöitä. Lämpötila, pH ja happipitoisuus on varmasti saatu mitattua luotettavasti jokaisesta mittauspisteestä, sillä tulokset ovat hyvin realistiset ja yhteneväiset toisiinsa nähden. Iso-Valkeisen tulouomassa happipitoisuus on suurempi kuin Pieni-Valkeisen tulo- ja poistouomassa, mutta se kertoo veden paremmasta laadusta. Iso-Valkeisen tulouoman vesi puhdistuu matkalla lammesta toiseen ja se vaikuttaa happipitoisuuteen nostavasti. 

Suurin poikkeama tuloksissa löytyy johtokyvystä. Pieni-Valkeisen tulouoman johtokyky on yli tuplasti korkeampi kun Pieni-Valkeisen poistouoman tai Iso-Valkeisen tulouoman johtokyky. Uskomme tämän johtuvan Pieni-Valkeisen tulouoman suuresta pohjaliejun määrästä. Kun orgaaninen aines hajoaa, niin silloin vapautuu suoloja veteen, jotka lisäävät sähkönjohtavuutta. Itse mittaustapahtuma kyseisessä pisteessä on varmasti tehty oikein, mutta mittauspiste on mahdollisesti valittu huonosti. Mittauspiste olisi ehkä kannattanut valita enemmän tulouoman suulta, lammen reunalta. 

Yhteenvetona voidaan todeta mittausten onnistuneen hyvin. Iso-Valkeisen tulouoman ja Pieni-Valkeisen poistouoman mittauspisteet oli hyvin valittu, mutta Pieni-Valkeisen tulouoman mittauspisteeksi olisi ehkä kannattanut  valita hieman eri kohta.


2. Vesinäytteidenotto

Mitä tehtiin?


Videolla on kuvattu ryhmän vesinäytteidenottoa. Videolla näkyy mittauksessa vaadittavat tarvikkeet: näytepullo, jatkovartinen näytteenotin, sekä teippi ja tussit.  Tarkoituksena on siis ottaa litran pulloihin kolme eri vesinäytettä (näytteenottopaikkojen kordinaatit ylempänä). Näytteet otetaan lammen puolelta, jotta näyte olisi edustava. 

Ensimmäisen vesinäytteen ryhmä otti Iso-Valkeisen tulouomalta. Maasto oli helppokulkuista ja vesinäyte oli helppo ottaa lammen reunalta. Aistinvaraisia havaintoja: kirkasta vettä, puhdas uoma ja vesi ei haise.

Iso-Valkeisen tulouoman näytteenotto (Tuomainen 2020)

Toisen näytteen ryhmä otti Pieni-Valkeisen poistouomalta. Näytteenottopaikalle oli helppo kulkea. Aistinvaraiset havinnot: vesi ei virranut niin kovasti kuin Iso-Valkeisen puolella, vesi oli sameampaa, veden pinnalla enemmän kiinto-ainesta kuten lehtiä ja vesi hieman haisi.
 
Pieni-Valkeisen poistouoman näytteenotto (Tuomainen 2020)

Kolmannen näytteen ryhmä otti Pieni-Valkeisen tulouomalta, maasto tulouomalle oli huomattavasti vaikeampi kulkuisempaa kuin aiemmille, maasto oli upottavaa ja lammen reunalle asti oli lähes mahdoton päästä. Aistivaraiset havainnot: Vesi lähes seisoo, kiinto-ainesta pinnalla paljon, vesi on sameaa ja haisee.

Pieni-Valkeisen tulouoman näytteenotto (Tuomainen 2020)

Kun kaikki näytteet saatiin otettua, ne vietiin kuljetuslaatikkoon. Sieltä ne lähtevät pakastimeen ja näytteet tullaan analysoimaan marras-joulukuun aikana ympäristötekniikan laboratoriossa. Yhteenvetona vesinäytteidenotto onnistui ryhmältä hyvin.

Tulokset

Alla olevassa kuvassa on tulokset nähtävillä. Vasemmalta alkaen ensimmäinen pullo on Iso-Valkeisen tulouomalta, keskimmäinen Pieni-Valkeisen poistouomalta ja oikean puoleinen Pieni-Valkeisen tulouomalta.

Meidän aistinvaraisten arvioiden mukaan Iso-Valkeisen tulouoman vesi on kaikkein kirkkainta ja likaisinta on Pieni-Valkeisen tulouoman vesi. Nämä "tulokset" varmentuvat laboratoriossa tehtävissä analyyseissa.

Näytepullot (Holopainen 2020)


Epävarmuustekijät ja virheet

Vesinäytteidenotossa olevat mahdolliset virhetekijät liittyvät edustavan näytteen ottamiseen. Virheitä ja epävarmuutta tuloksiin voi siis tuoda epäonnistunut näytteenottopaikka. Ryhmämme kuitenkin uskoo ja toivoo, että näytteenottopaikat olivat edustavia ja näin ollen virheitä ei olisi.

Muuta: 

Alla olevassa kuvassa vielä Joonaksen löytämät ja poistamat lasinsirut.

Pieni-Valkeisen poistouomasta löytyneet lasinsirut (Tuomainen 2020)

Lähteet

 https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sisalto/vesistontilan-arviointi-7555


Terveisin

Aino, Joonas, Iina ja Reetta

Comments