Ryhmä 6: Veden laadun mittaukset kenttämittalaitteilla & vesinäytteiden otto (3 & 2)

Mittauspäivän aamuna 8.10.2019 oli +3°C lämmintä ja selkeä keli.

Veden laadun mittaukset kenttämittareilla

Kenttämittaukset aloitettiin tutustumalla mittalaitteeseen HACH HQ 40d multi. Samalla mittarilla, mutta anturia vaihtamalla pystyttiin mittaamaan lämpötila, pH, johtokyky ja happipitoisuus vedestä. Lisäksi tehtiin aistinvaraisia havaintoja, kuten haju. Maastokartta-sovelluksella katsottiin mittauspaikkojen koordinaatit, jotta pystyttiin tekemään kartta mittauspaikoista QGIS:n avulla.

HACH HQ 40d multi antureineen


Mittaukset tehtiin kolmesta eri paikasta: Pieni-Valkeisen tulouoma, Pieni-Valkeisen poistouoma sekä Iso-Valkeisen tulouoman edusta. Mittaukset tehtiin kaksi kertaa ja laskettiin tulosten keskiarvo. 

Pieni-Valkeisen tulouoman keskimääräinen veden lämpötila oli +4,1°C. Keskimääräinen pH 7,21 ja johtokyky 213,85 µS/cm. Happipitoisuus oli 8,64 mg/l. Lisätietona mainittakoon, että uomassa ei ollut juurikaan virtausta ja ilmassa leijaili liejun haju. Mittauskohta oli matala, jolloin happianturin saaminen kokonaan veden alle oli haasteellista. Tulouoman korkeasta sähkönjohtavuudesta päättelimme, että siinä virtaava vesi on huomattavan epäpuhdasta.

Mittaustapahtuma


Pieni-Valkeisen poistouoman lämpötila oli +5°C. pH oli 7,01 ja johtokyky 94,7 µS/cm. Happipitoisuus 6,14 mg/l. Mittauskohta oli syvempi kuin tulouoma, joten mittaaminen oli helpompaa. Aistinvaraisia tuloksia ei mittauspaikalta saatu, sillä ilmassa leijui sankka tupakansavu. Virtausta ei tässäkään kohtaa näkynyt enemmälti.

Iso-Valkeisen tulouoman keskimääräinen lämpötila oli peräti +7°C. Veden pH oli 7,62. Johtokyky oli 138,0 µS/cm ja happipitoisuus 9,75 mg/l. Vesi oli silmämääräisesti vähän kirkkaampaa kuin Pieni-Valkeisessa. Lämpötilaeroa aiempiin mittauspaikkoihin voisi selittää, ettei isomman lammen pintavesi ollut jäähtynyt yhtä nopeasti kuin pienemmän.

Mittauspisteet


Vesinäytteiden ottaminen

Toisena tehtävänämme vesinäytteiden ottaminen, jotta voimme myöhemmin määrittää laboratoriossa veden fosfori-, typpi- ja kiintoainepitoisuuden sekä pH:n. Vesinäytteet otettiin samoista pisteistä kuin kenttämittauksetkin (näkyy kartassa). Vesinäytteen otossa noudatettiin vesistönäytteenoton periaatteita.

Näytteenottimena käytettiin jatkovartista noudinta, johon näytepullo oli kiinnitetty. Näytteet siirrettiin kylmälaukkuun valolta suojaan sekä sopivan lämpötilan takaamiseksi (noin +4°C). Pullot merkattiin tarkasti ennen näytteenottoa, jotta tiedettiin mikä näyte oli otettu mistäkin.

Näytepullo täytettiin ja tyhjennettiin ensin kertaalleen näytevedellä pullon huuhtelemiseksi ja toisella kerralla otettiin varsinainen näyte. Vesipulloon jätetiin hieman ilmatilaa jäätymistä ennakoiden.

Vesinäytteenottoa


Comments