Ryhmä 1. Vesinäytteiden ottaminen ja Vedenlaadun mittaukset (Tehtävät 2 ja 3)

Johdanto

Ryhmämme kokoonpanoon kuuluu kolmannen vuoden opiskelijat: Janne, Ossi, Anniina ja ensimmäisen vuoden opiskelija Tuomas. Ryhmän saapuessa Pieni-Valkean rantaan oli sää mitä mainion mittauksille. Aurinko paistoi pilvien lomasta ja lämmintä oli +2,7c astetta. Ilma vaihtui kun tuuli hennosti puhalsi lännestä 1m/s ja ilma kosteahko 81%.






Vesinäytteiden ottaminen

Näytteenottoa noutimen avulla
Ryhmä oli valmistautunut vesinäytteidenottoon katsomalla mahdolliset näytteidenottopaikat kartalta. Näytteidenotto aloitettiin Iso-Valkeisen tulouomasta. Paikan päällä valittiin tulouoman edustalta lopullinen edustava ja helposti saavutettava näytteenottopiste. Pisteen koordinaatit kirjattiin ylös (Maastokartat-sovelluksella) Jannen etukäteen laatimaan mittauspöytäkirjaan. Tulouoman edustalta otettiin yksi litran vesinäyte. Apuna käytimme pitkävartista noudinta. Näytteenotto toistettiin samalla tavalla Pieni-Valkeisen lasku-ja tulouomalta. Näytteiden ottoa hieman hankaloittivat matalat rannat. Näytepullot nimettiin näytteidenottopaikkojen mukaisesti ja säilytettiin sekä kuljetettiin kylmälaukussa. Paikan päällä suoritimme näytteille aistinvaraista havainnointia hajun ja ulkonäön osalta. Lisäksi tarkastelimme näytteenottopisteen ympäristön tilan yleisesti. Havannoinnista tarkemmin taulukossa (1.). Vesinäytteistä tutkitaan myöhemmin kurssin aikana laboratoriossa fosfori-, typpi-, kiintoaine-pitoisuudet ja pH. Näytteet säilytetään tähän saakka pakastimessa.  


Näytteenottopaikka 1.Iso-Valkeisen tulouoma
Näytteenottopaikka 2. Pieni-Valkeisen lasku-uoma
Näytteenottopaikka 3. Pieni-Valkeisen tulouoma

Vedenlaadun kenttämittaukset



Kenttämittari Hach multi HQud
Laatumittaukset suoritettiin samassa järjestyksessä kuin vesinäytteidenotto (Iso-Valkeisen tulouoma->Pieni-Valkeisen lasku-uoma->Pieni-Valkeisen tulo-uoma). Mittauksiin käytettiin Hach multi HQuod -kenttämittaria. Vedestä mitattiin lämpötila, pH, johtokyky ja happipitoisuus. Mittarin käyttö aiheutti alkuun pientä ihmetystä, mutta hetken päästä pääsimme hyvään vauhtiin. Tulokset tarkemmin taulukossa (1.). Veden lämpötila laski Iso-Valkealta Pieni-Valkeiselle siirryttäessä. Ulkolämpötilan laskun vaikutukset näkyvät nopeammin pienemmässä vesistössä. Ph pysyi tasaisena näytteenottopisteiden välillä. Johtokyvyssä oli eroavaisuuksia näytteiden välillä. Eroavaisuudet voivat selittyä eroilla veden virtauksissa. Iso-Valkeisen tulouoman edustalla happipitoisuus oli selkeästi korkempi kuin Pieni-Valkeisen mittauspisteissä. Pieni-Valkeisen mittauspisteillä vesi seisoi, kun taas Iso-Valkeisella vesi virtauksen ansiosta veden vaihtuvuus oli suurempi.


Kenttämittari kenttätyössä





















Taulukko 1. Kenttä

Näytteidenottopisteet kartalla

Loppusanat

Omasta mielestä näytteidenotto ja kenttämittaukset menivät hyvin. Pientä haparointia oli kenttämittarin käytössä ja matalalla ollut vesi hieman hankaloitti näytteenottoa. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin tehtäviin.

Comments