Grupp 3 - Alueeseen tutustuminen ja kasvillisuuskartoitus




Kurssin aloitustunnilla tutustuimme Pieni-Valkeiseen. Piirtelimme käsin opettajan antamaan karttaan oletuksia valuma-alueesta. Katsoimme myös VALUE työkalulla minkälaisen valuma-alueen se tuottaa kartalle. Eroavaisuuksia tuli kartoille. Kentällä lähdimme tutkimaan eroavaisuuksia ja suuntasimme syvälle metsään katsomaan, miltä maasto todellisuudessa näytti. Havainto päivänä sää oli aurinkoinen, lämpötila 3°C ja pientä tuulta.


VALUE-työkalulla rajattu valuma-alue



Valuma-alueen tarkkailua


Pieni-Valkeinen on pieni järvi Kuopion Päivärannassa. Järven pinta-ala on noin 2,16 ha, keskisyvyys on 3 m. (www.jarviwiki.fi). Valuma-alueen pinta-ala VALUE työkalulla rajattuna pinta-alaksi saa 578 415m². Järvi on melkein kokonaan metsän ympäröimä, osa metsästä on luonnonsuojelualuetta. Järven rannalla on muutama asuintalo. Osa rannasta on soistunut. Järviwikin mukaan sedimentti järvessä on huonokuntoinen. Järveen tulee metsän läpi puro ja järvestä lähtee lasku Iso-Valkeiseen. 

Alueelle tyypillistä vesikasvillisuutta


Pieni-Valkeisen käyttö on pääosin vain maisema asemassa. Järvellä on pieni uimaranta, mutta se näyttää vähän käytetyltä. Lenkkipolut ympäröivät järveä, ja lenkkeily on yleisin toimintamuoto järven läheisyydessä. Järvellä tuskin kalastetaan, vaikka kalastuksesta löytyy merkkejä.

Jos metsään haluat mennä nyt...

Tilanne seis, kahvitunti!



Metsä Pieni-Valkeisen ympärillä on kuusimetsää, jossa kasvaa myös hieman lehtipuita. Aluskasvillisuus on sammalta, saniaista ja ketunleipää. Metsässä olevilla lenkkipoluilla on sivuilla ojitukset. Mäellä on hakkuualueita, joissa osassa kasvaa jo pientä lehtipuuta tai sitten alue on pusikoitunut täysin saniaisista. Hakkuualueiden reunoilla on kaatuneita puita, osa ei ole kaatunut kokonaan ja nojaavat vaarallisesti toisia puita vasten.

Alueen vesikasvillisuutta eri vyöhykkeillä ja eri väreillä kuvattuna

Epäselviä kohtia valuma-alueella oli rinteen päällä ja Päivärannassa olevan koulun takana. Kävimme todentamassa kohteet ja huomasimme VALUE-työkalun olevan lähellä totuutta molemmissa pisteissä.

Valuma-alueen maastoa tutkimassa


Alueelta tunnistettuja vesikasveja

Järvikaisla

Siimapalpakko

Kurjenjalka

Lumme

Vesirutto

Ahvenvita

Pikkulimaska 





Comments