Grupp 2: Kasvillisuuskartoitus ja pohjavesinäytteenotto


Kenttäharjoitukset, tiistaina 25.9.2018

Ryhmämme kenttäharjoitukset jatkuivat tiistaina 25.9.2018. Aloitimme päivän ensimmäiseksi alueen kasvillisuuskartoituksella, minkä jälkeen jatkoimme pohjavesinäytteenotolla. Aamu oli erittäin viileä, mutta ryhmä oli varustaunut sääolosuhteisiin nähden riittävästi. Seuraavat kappaleet kertovat lisää päivän kulusta ja ryhmämme tuloksista koskien päivän tehtäviä.


Task 8. Kasvillisuuskartoitus

Aamun valjetessa syyskuun 25.09.2018 saavuimme lammelle aamutuimaan noin puoli yhdeksän aikoja. Tehtävänämme oli kartoittaa Pieni-Valkeisen kasvillisuutta erilaisista kasvityypeistä ja sitä kautta saada myös yleiskuvaa lammen kunnosta. 

Vesistön kasvillisuus jaetaan niiden elomuodon mukaan eri tyyppeihin, jotka ovat: 
Ilmaversokasvillisuus, Uposlehtinen kasvillisuus, Kelluslehtinen kasvillisuus, Pohjaversoinen kasvillisuus, Irtokellujat, Irtokeijujat ja Vesisammalet. Tarkoituksenamme oli yrittää löytää jokaiseen näihin mainittuihin kasvityyppeihin yksi esimerkkikasvi. 
  
Ensimmäisenä löysimme oikeastaan rantakasveihin kuuluvan Luhtasaran (Carex vesicaria) (kuva 1). Sitä löytyi rantavedestä Pieni-Valkeiselta runsain mitoin. Se on Suomessa yleinen kasvi ja hyvin samankaltainen kuin serkkunsa Pullosara. Ainoa ero on, että Luhtasaralla on teräväselkäinen lehti. Varsinaiseen ilmaversokasvillisuusryhmään kuuluvista kasveista löysimme mahdollista Järvikaislaa (Schoenoplectus lacustris), joskaan emme ole aivan varmoja asiasta (kuva 2).  

Uposlehtinen kasvi, jonka välittömästi löysimme Kanadanvesirutto (Elodea canadensis) (kuva 3). Kyseinen kasvi oli vahvasti esillä Pieni-Valkeisella. Se on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva vesikasvi, joka on levinnyt laajalti myös Eurooppaan ja Suomeen. Laji viihtyy rehevissä vesistöissä ja se leviää nopeasti. Se on haitallinen vierasperäinen kasvi, koska se vie elintilaa muilta kasveilta ja rehevöittää vesistöjä nopeasti.  
Kelluslehtisisistä helpoiten havaittavissa oli monelle tuttu Ulpukka (Nuphar lutea), joka on yleinen näky monessa vastaavan kokoisessa lammessa, sekä järvissä (kuva 4) . Pohjaversoisia kasveja saimme hyvästi kuvattua oheiseen kuvaan, mutta pitkäjänteisestä selvitystyöstä huolimatta emme tunnistaneet kuvassa näkyvää tähtimäistä kasvia (kuva 5).  

Irtokellujiin ja –keijujiin emme löytäneet ollenkaan esimerkkikasvia. Meillä ei ollut käytössä venettä, joka olisi helpottanut näihin ryhmään kuuluvien kasvien paikantamista. Mahdollista vesisammalta onnistuimme kuvaamaan, mutta sekin jäi valitettavasti tunnistamattomaksi (kuva 6) 

Kasvillisuutta varsinkin ilmaversoisia ja kelluslehtisiä esiintyy Pieni-Valkeisella runsain mitoin ympäri lampea. Vesistö on sangen rehevä, vaikkakin vesi on yllättävän kirkasta, silmämääräisesti havaittuna. 

 Kasvillisuuskartoituksen tulokset:


Rantakasvit ja ilmaversokasvillisuus (helofyytit)

Kuva 1 Luhtasara (Carex vesicaria)



 

Kuva 2  Järvikaisla (Schoenoplectus lacustris)



 Upokaslehtinen kasvillisuus (elodeidit)

Kuva 3 Kanadanvesirutto (Elodea canadensis)

 Kelluslehtinen kasvillisuus (lemnidit)

 
Kuva 4 Ulpukka (Nuphar lutea)

 Pohjaversoinen kasvillisuus (isoetidit)


Kuva 5 Tunnistamaton pohjaversoinen kasvi, kuvassa näkyy myös vesiruttoa.

Vesisammaleet (bryidit)


Kuva 6 Tunnistamaton mahdollinen vesisammal-lajike


 

Task 7. Pohjavesinäytteenotto

Sääolosuhteet: Aurinkoinen, lämpötila +5°C, ilmanpaine 1012hPa ja tuuli 4m/s 


Kuva 7 Havaintoputken ympäristöä
Aloitimme pohjavesinäytteenoton yleisellä ympäristötarkastelulla (kuva 7). Huomioimme muun muassa, että alue koostuu pääasiassa kuusista sekä lehtipuista lisäksi huomioimme, että pohjavesiputki sijaitsee suuressa rinteessä, joten pohjavaluntaa on todennäköisesti jonkun verran. Kun ympäristön havainnointi oli suoritettu, oli seuraavaksi vuorossa pohjavesikaivon pinnankorkeuden mittaus (kuva 8). Mittaus suoritettiin anturilla, jossa oli mittanauha. Seuraavaksi mittanauhaa alettiin laskea pohjavesikaivoon, kun nauhan pää kosketti pohjavedenpintaa, päästi anturi äänimerkin, jolloin otimme ylös mittanauhan ilmoittaman lukeman. 


Kuva 8 Pinnantason mittausta
Seuraavaksi vuorossa oli lisää laskutehtäviä. Tehtävänämme oli laskea pohjavesiputkessa olevan veden tilavuus litroina. Koska tiesimme putken halkaisijan, saimme vaivattomasti laskettua putken pinta-alan, josta edelleen saimme selvitettyä putken tilavuuden, joka oli putken pinta-ala kertaa vesipatsaan korkeus. Vesipatsaan korkeuden saimme selville mitatun pohjaveden korkeuden ja jo tiedossa olleiden havaintoputken pään ja havaintoputken pohjan koron avulla. Kun litramäärä oli lopulta saatu selville, ryhmäläisten keskuuteen jatkoimme hommia pohjaveden parissa. 








Kuva 9 Pöytäkirjan täyttämistä
Seuraavana oli vuorossa laskea pohjaveden pumppausnopeus. Sen teimme pumppaamalla vettä 1l astiaan ja ottamalla aikaa sekuntikellolla, kuinka kauan menee, että litran astia on täynnä. Toistimme kokeen 5 kertaa, jotta mahdolliset mittausvirheet voitaisiin välttää mahdollisimman hyvin. Lopulta, kun astia oli täytetty viisi kertaa, oli täyttymisen aikahajonta alle sekunnin. Laskimme toistojen keskiarvon. Litran astian täyteen pumppaamiseen kului keskimäärin 16s. Näiden tietojen pohjalta laskimme, kuinka suuri määrä vettä pumpataan minuutissa. Näiden jälkeen selvitimme ajan, joka kuluu, että koko pohjavesikaivossa oleva vesivolyymi on saatu vaihdettua. Tämä laskettiin jakamalla vedentilavuus (l) pumppausteholla (l/min). Tämä oli olennainen tieto, koska halutaan, että näyte edustaa pohjaveden tilaa eikä pelkästään kaivon veden tilaa. Tässä laskussa käytimme 2xputkessa olevan vedentilavuutta, koska ohjaajalta saimme neuvoa, että käyttäkää sitä, koska alueella on 
 hyvä vedentuotanto. 


Kuva 10 Näytteenottopumpun valmistelu
Tämän jälkeen mittasimme vielä kerran anturilla pohjaveden korkeuden, jotta saimme selville, että koko vesimäärä oli vaihtunut. Kaivon pohjaveden pinnankorkeus oli hieman alempana 10min palautuman jälkeen alkuperäiseen pinnankorkoon verrattuna. Sen jälkeen otimme 1l näytepulloon pohjavedestä näytteen, joka tullaan myöhemmin analysoimaan laboratoriossa. Lisäksi analysoimme aisteilla pohjavettä ja sen tilaan (Kuva 9). Pohjavesi oli hyvin harmahtavaa ja haisi hieman savimaalta, joten on mahdollista, että pohjavesi savista. 






Kuva 11 kenttämittausta
Seuraavaksi mittasimme vielä kenttämittarilla pohjavesikaivon veden pH:n, happiarvon sekä sähkönjohtavuuden. pH arvoksi saimme 7.22 ja happiarvoksi 0,47 mg/l (Kuva 11). Sähkönjohtavuuden arvoa emme saaneet mitattua, koska kyseinen anturi ei suostunut tällä kertaa yhteistyöhön kentällä. Tällaisiin takapakkeihin ja yllätyksiin törmää monesti kenttätyöskentelystä, joten näihin on totuttava kenttäolosuhteissa. Lisäksi muita havaintojamme olivat muun muassa, että mittausantureita ei huuhdeltu kenttäolosuhteissa, vaikka niin kuuluisi oikeissa mittauksissa tehdä, joten sekin voi vääristää hieman saatuja tuloksia, mutta tärkeimpänä asiana on, että saamme hyvän kuvan, kuinka mittauksia kentällä tehdään. Myöhemmin Teemu oli mitannut koululla otetuista näytteistä sähkönjohtavuuden, joka ryhmällämme oli 147,5 µs/cm 







Taulukko 1 pinnantasomittauksen tulokset



Taulukko 2 Vesimäärälaskun tulos


Talukko 3 Volumetrisen mittauksen tulokset


Taulukko 4 kenttämittauksien tulokset







Kuva 12 Johtaja johtotehtävissä





Comments