Ryhmä 5: Veden laadun mittaus ja vesinäytteet

TOINEN MITTAUSKERTA


Tiistai 26.9.2017.
Koko ryhmä paikalla: Joni Hynynen, Juhani Rossinen, Ossi Roivainen, Jirli Korhonen

Toista kertaa maastossa ja tällä kertaa vuorossa vesinäytteiden ottaminen sekä veden laadun mittausta kenttämittalaitteilla. Klo. 8:30 ulkolämpötila 9℃. Sää sumuinen, tuuli 1 m/s etelästä. Keli hyvä mittausten suorittamiseen, eikä aiheuta ongelmia. Vehkeet matkaan ja lähdettiin taas mittailemaan.

Veden laadun mittaaminen kenttämittauslaitteilla


Suoritimme mittaukset seuraavassa järjestyksessä: Pieni-Valkeinen tulouoma, Pieni-Valkeinen poistouoma ja Iso-Valkeinen tulouoma. Mittauspaikkojen koordinaatit ovat tiedossa, jotka myöhemmin esitämme tekemässämme kartassa.

Pieni-Valkeisen tulouomalla suoritimme mittaukset likimain samassa paikassa kuin siivikoinninkin. Koordinaatit olivat 62,929565 N; 27,658872 E. Mittausajankohta klo.9:01. Uomassa ei ollut juurikaan virtausta silmämääräisellä havainnolla.Saimme mitattua seuraavanlaiset tulokset:
Johtokyky: 195,5 µs/cm
Happipitoisuus: 7,81 mg/l
pH 6,5
Veden lämpötila: 9,3℃

Juhani Iso-Valkeisen tulouoman
 edustalla suorittamassa mittausta
Pieni-Valkeisen poistouomassa oli kovempi virtaus kuin tulouomassa. Tämä johtunee siitä, että tulouoman virtaus on riippuvainen valumavesistä. Mittausaika poistouomalla oli klo 9.17. Mittauskoordinaatit olivat 62,929565 N; 27,662518 E. Tulokset:
Johtokyky: 100,2 µs/cm
Happipitoisuus: 7,84 mg/l
pH 6,82
Veden lämpötila: 10,6℃

Iso-Valkeisen tulouoman mittaukset suoritettiin tulouoman edustalta.Virtausta oli myös kohtalaisesti. Virtaukset vaihtelivat hiukan matkalla Iso-Valkeiselle eri kohdissa. Mittausajankohta oli klo.9:32 Mittauskoordinaatit olivat 62,928711 N; 27,665656 E . Tulokset:
Johtokyky: 144 µs/cm
Happipitoisuus: 9,26 mg/l
pH 7,19
Veden lämpötila: 10,9℃

Johtopäätökset

Tulokset olivat mielestämme edustavia ja tukivat hyvin teoriaamme että johtokyky Pieni-Valkeisen tulouomassa on korkeampi kuin muissa mittauspaikoissa. Tämä johtuu siitä, että valumavedet tuovat mukanaan maa-ainesta joten vedessä on enemmän johtavuutta lisääviä partikkeleja. Myös Iso-Valkeisen tulouomassa oli korkeampi kuin Pieni-Valkeisen poistossa koska virtauksen mukana lähtee enemmän partkikkeleja liikkeelle. Muutoin tulokset eivät kauheasti poikenneet toisistaan. pH oli lähimpänä neutraalia (pH 7) Iso-Valkeisen tulouoman edustalla. Vesi oli myös happipitoisinta ja lämpimintä siellä.


Vesinäytteenotto

Vesinäytteenotto suoritettiin Pieni-valkeisen tulouomasta, Pieni-valkeisen poistouomasta ja Iso-Valkeisen tulouomasta. Näytteenottopaikat olivat samat, missä suoritimme vedenlaadun mittaamiset.


VARUSTEET
Saimme tehtävään lähtiessämme Teemulta Savonia-ammattikorkeakoululta näytepullot 3kpl:tta, näytteenottimen ja kumihanskat.

Näytteiden säilytys, kuljetus ja näytteenotto
Vesinäytteenotossa on otettava huomioon kontaminaatioriski. Tästä syystä näytteenottimen ja näytepullojen kanssa työskentely on tehtävä huolella. Näytepullot merkitsimme ryhmännimellä päivämäärillä ja kellonajalla. Näytteen käsittelijä- ja ottajalla oli kumihanskat kädessä näytettä ottaessa. Näytteet kuljetettiin kenttätyön päätyttyä styroksisessa kylmälaukussa pois Teemun toimesta. Laukussa näytteet pysyvät kylmänä ja valolta suojattuna.

Jatkotoimenpiteet

Näytteistä tullaan ottamaan fosfori-, typpi-, happi-, pH- ja kiintoainemääritykset myöhemmin laboratoriossa.

Ryhmämme monitaituri Juhani tällä kertaa näytepullo 
käsissään, näytteenotin nojaten vahvoihin käsivarsiinsa

Comments

  1. Varmaan aika mielenkiintoista hommaa. Meillä on tehty vedenlaadun mittauksia kotona, ja siitä syystä meille tuleekin vedensuodatin. Laatu kun olisi voinut olla reippaasti parempaa. Itselleni lukemat ovat hieman vieraita, mutta näin kertoi mieheni. Meillä on mökki järvenrannalla, olisikin mielenkiintoista tehdä mittauksia sielä. Kauankos näiden näytteiden valmistumisessa yleensä menee, kun mitataan järvivettä?
    https://jalovesi.fi/vedensuodatuslaitteet/

    ReplyDelete

Post a Comment